اخبار > آموزش رعایت اصول بهداشتی - تغذیه ای در استفاده از ظروف مسی


  چاپ        ارسال به دوست

تهیه شده شده توسط واحد آموزش سلامت مرکز بهداشت

آموزش رعایت اصول بهداشتی - تغذیه ای در استفاده از ظروف مسی

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA

آموزش رعایت اصول بهداشتی - تغذیه ای در استفاده از ظروف مسی

مس سومین ماده معدنی در بدن است که تقریبا توسط پروتئین پلاسمای خون با نام سرولوپلاسمین حمل می شود و برای سلامتی مفید بوده و عنصری ضروری است كه در فرآیندهای گوناگون بدن نظیر فرآیند خون سازی و عملکرد سیستم ایمنی ، فرآیند متابولیک طبیعی در ارتباط با اسیدهای آمینه و ویتامین ها نقش دارد. این ماده داخل بدن تولید نمی شود ، بنابراین باید از طریق منابع خارجی وارد بدن گردد. رعایت تنوع و تعادل در مصرف منابع غذایی حاوی مس از جمله غذاهای دریایی ، جگر ، غلات کامل ، مغزها ، حبوبات ، سیب زمینی ، نخود ، گوشت قرمز ، قارچ ، نارگیل و سیب برای دریافت کافی آن توصیه می شود. از طرفی باید توجه نمود غذاهای حاوی فیبر زیاد  و مصرف زیاد روی وآهن نیز می تواند جذب مس را کاهش داده و موجب کمبود مس شوند.

بهترین ظروف برای طبخ مواد غذایی، ظروف مقاوم به حرارت هستند که به هیچ وجه مواد سمی را به مواد غذایی در حال طبخ وارد نمی‌کنند از جمله ظروف شیشه‌ای و پیرکس‌ها در مقابل بدترین ظروف، تفلون‌هایی هستند که دچار خراشیدگی هرچند کوچک شده‌اند . مس از یک طرف فلزی پر واکنش است و در مقابل حرارت به راحتی با مواد غذایی واکنش نشان می دهد و در طولانی مدت بدن را دچار مسمومیت (با حالت تهوع و استفراغ، اسهال و سردرد) می کند و با اختلالاتی در عملکرد كبد، تشكیل گلبول‌های قرمز و عملكرد سیستم ایمنی بدن همراه است.

 یکی از مضرات ظروف مسی اکسید شدن آنهاست که بسیار خطرناک است وظروف مسی قدیمی که لعاب ندارد پخت غذا در آن صحیح نیست . مس قرمز به مرور زمان در مجاورت هوا اکسید می شود و به سبز خاکستری تغییر رنگ می دهد که برای سلامت مضر است. استفاده از ظروف مسی در صورتی مجاز است که توسط لایه ای از یک فلز دیگرمثل قلع ، استیل یا نیکل پوشانده شده باشند و به اصطلاح باید سفید شده باشند تا از ورود مس به غذا جلوگیری کنند. در صورتي كه ظروف مسي، قلع اندود نشده باشد، ورود مس به غذا در طولاني مدت، سبب تاثير نامطلوبي بر احشاء و اندام داخلي بدن شده وذخيره شدن آن در كبد به مرور به از كار افتادن اين عضو، كمك مي‌كند . نکته قابل توجه اینکه قلع اندود شدن باید به صورت اصولی و بدون سرب انجام شده باشد در غیر این صورت اگر قلع همراه با سرب باشد آسیب های جبران ناپذیری به بدن وارد خواهد کرد. سرب وارد شده در بدن، در کبد تجمع کرده ومسموميت با سرب به مراتب از مسموميت با مس برای انسان خطرناکتر بوده و در طول زمان موجب آسيب به سيستم عصبی (مغز) و استخوان ها می شودو قطعا کبد قدرت مبارزه با چنین چیزی را نداشته و شخص دچار مرگ تدریجی می شود.

مس بهترین رسانای حرارت بوده و بسیارسریع و یکنواخت داغ می‌شود از جمله ظروفی هستند که سبب تخریب و آسیب به روغن های مصرفی درون آن می شوند بنابراین هنگام استفاده از این ظروف نیز بهتر است، از حرارت کم یا متوسط استفاده شود.

استفاده از این ظروف بسیار با احتیاط و دقت باید صورت گیرد . مراجع علمی از جمله سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) استفاده از ظروف مسی را برای پخت و پز به ویژه غذاهائی که ماهیت اسیدی و ترش دارند توصیه نمی کنند  چون لایه داخلی ظرف را از بین می‌برند و باعث ورود بیش از اندازه مس به غذا و بدن می‌شود وباعث اختلال در  جذب کلسیم و آهن را شده و در کبد رسوب کرده و مسمومیت ایجاد می‌کند .

در هنگام طبخ غذا، از قاشق‌هاي پلاستیکی یا چوبی استفاده شود زیرا قاشق‌هاي فلزی ممکن است به لعاب ظرف آسیب برسانند یا خش بردارد . ظرف داغ را بلافاصله داخل آب سرد یا فریزر نباید قرار داد، ابتدا باید ظرف به تدریج خنک شود وسپس به آهستگی شسته شوند تا لایه قلع اندود آن از بین نرود.



٠٩:٣١ - 1397/04/30    /    شماره : ١٩٧٤٩    /    تعداد نمایش : ٢٧٦



خروج